woensdag 31 maart 2010

12 Twitter


En toen kwam twitter! Wat een raar ding dacht ik eerst. Hoe komt dat nou dat mensen verslag willen maken over alles wat ze aan het doen zijn. Het was lastig voor mij dit concept te kunnen begrijpen want als ik iets niet kan waarderen dan is het wel exhibisionisme.

Intussen hoorde ik steeds meer over de nieuwe rage, ik was geprikkeld maar het duurde even voordat ik eindelijk een twitteraccount durfde te openen. Vorige zomer was het zo ver jvalba.
Mijn doel was de dynamiek van microbloggen te leren kennen. En ik werd meteen stiekem een beetje fan. Ik was verrast over de snelheid waarop al die interessante en actuele informatie op mijn scherm verscheen. Heerlijk!
Ik hoop een actievere bijdrage te gaan leveren aan mijn "volgers" want ik ben nog steeds vooral consumerend bezig.

De afgelopen dagen heb ik naar de opties van twitter gekeken als mogelijk instrument voor mijn werk.
Ik geloof dat twitter op vele manieren in ons voodeel ingezet kan worden.
Het kan bijvoorbeeld een uitstekend communicatiekanaal (en dat is ook wat wij willen) worden, waarmee onze (niet)gebruikers "gebombardeerd" worden met berichten over alles wat wij in het Mediacentrum doen. Onze dienstverlening, diensten, producten, activiteiten, tips, trucs, succes verhalen, etc. Alles kan "tweetmaterial" zijn.
Ik merk wel een soort verlegenheid of wellicht een te kort aan creativiteit/inspiratie binnen de collega's (ik sta boven in de lijst hoor) die de effectiviteit van twitter een beetje belemmerd.
Ik las in de blog van Fenny dat 2 tweets per dag gewenst is. Zouden wij dat toch niet voor elkaar kunnen krijgen??

Twitter kan ook een ruimte zijn waar gebruikers van het MC suggesties, opmerkingen, klachten, ideen, complimenten, etc kwijt kunnen.
Andere bibliotheken volgen via twitter kan zeer inspirerend werken , het houd ons up-to date over de ontwikkelingen bij collega's in het land en daarbuiten, er valt nog zo veel te leren...
Hoe wij twitter precies gaan gebruiken is nog niet duidelijk, het enige wat ik zeker weet is dat er legio mogelijkheden zijn om deze tool privé en professioneel te benutten.

11 Wiki's


Ik kan me nog goed herinneren dat toen mijn collega's over wiki's begonnen te praten ik een beetje geintimideerd was. Ik dacht dat de nieuwe toepassing een heel hoge dosis intelligentie zou vereisen (niet dat ik dat niet heb, haha...).
Ik kon mij bijna niet voorstellen dat mensen vanuit diverse pc's aan hetzelfde document zouden kunnen werken.
Op dat moment, een web 2.0 mentaliteit , was te ver van mijn bed show, dus o.a interactie en online samenwerking waren voor mij nog onbekende concepten.

En toen kwam het afsprakenboek, de eerste wiki van het Mediacentrum. Een website met informatie over hoe onze dientverlening is geregeld. Het afsprakenboek is wellicht een van de meest gebruikte tools van het Mediacentrum. En juist door het intensieve gebruik is het wikiconcept voor mij heel duidelijk geworden.
Gelukkig, want na het afsprakenboek zijn veel andere initiatieven in wikivorm ontplooid, niet allemaal even succesvol, moet ik erbij zeggen. Ik denk bijvoorbeeld, aan onze baliewiki, een handig idee om de informatiediensten overzichtelijk en bemand te houden, helaas is het door weinig "interactie en online samenwerking" na een tijd uit onze digitale panorama verdwenen.

Ik heb de laatste weken kritisch naar diverse wiki's gekeken en mijn conclusie is dat ondanks de overduidelijke voordelen (versiebeheer, geen HTML voorkennis, databescherm, vrij software, etc ) zijn wiki's niet de meest spetterende web 2.0 toepassingen. Ik vind ze zelf soms een beetje saai en onflexibel. Wel goed gestructureerd en overzichtelijk, dat moet ook gezegd worden.

De Library Success: A Best Practices Wiki is een prima voorbeeld van een duidelijk en "goed gevuld" wiki. Het biedt op een zeer gestructeerde manier veel informatie over relevante thema's voor bibliothecarissen.
Ik zou mij goed kunnen voorstellen dat het Mediacentrum z'n wiki zou kunnen maken in opdracht van een school met informatie van betekenis voor een specifieke doelgroep.
Een wiki is in mijn ogen ook een prima middel als je met (externe) collega's tot een eindproduct moet komen.

Wiki's zijn nog heel geschikt voor het werken aan gezamenlijke producten maar momenteel zijn meerdere programmas die dezelfde functionaliteit ook aanbieden. Gelukkig voor de gebruiker want voor een brainstorm of een klein document vind ik o.a google docs een stuk handiger.

zondag 21 maart 2010

Een super blog

En hier is Mashable een van de populairste blogs ter wereld.

10 Delicious


Ik heb al een aantal jaren een account met Delicious. Ik heb er via collega Erik van gehoord en meteen gebruikt tijdens de HKM Online Research om studenten attent te maken op het voordeel van je favorieten overal te kunnen raadplegen. Ik kon de studenten wel enthousiast maken maar zelf deed ik er weinig mee.

Pas toen ik weer ging studeren en heel veel online bronnen moest bezoeken zag ik het nut van Delicious in, Ik vond het heel handig om de sites die ik gebruikte in mijn lessen academische vaardigheden (lees informatievaardigheden) thuis weer gemakkelijk terug te vinden. De tags werkten prima voor mij, ik kon snel alles vinden en dat was met de namen van mijn favorieten in de browser niet altijd het geval.

Vorig jaar heb ik een cursus gevolgd waar Delicious behandeld werd, hier is vooral hel sociale aspect van Delicious naar voren gehaald. Mister W W Wouter was lirisch over hoe je je favorieten bronnen met Delicious kon delen en hoe dit het kennisverkeer bevordert.
Ik zou Delicious kunnen gebruiken als "verzamelbak" van relevante bronnen tijdens een instructie informatievaardigheden.
Het belangrijkste van deze en andere toepassingen is weten hoe ze werken en een vertaalslag kunnen maken op het moment dat een een klant met een vraag bij ons komt.

vrijdag 12 maart 2010

Ding 9

Tot nu toe ben ik heel enthousiast over de dingen die wij hebben behandeld in deze cursus,
maar mijn visie over de web 2.0 kan niet alleen gekoppeld zijn aan deze 3 (grote) dingen . De geleerde stof geeft ons een idee over wat voor toepassingen en mogelijkheden beschikbaar zijn in de digitale wereld en hoe wij deze privé en professioneel zouden kunnen benutten.

Praten over een visie impliceert meer dan de kennis van de digitale toepassingen, het gaat vooral over houding en implementatie. De dingen zijn instrumenten die wij als profesionals kunnen gebruiken om onze expertise in de informatiewereld groter te maken en om de klant optimaal te kunnen bedienen.
In een wereld waar de gemiddelde gebruiker steeds handiger wordt in het zoeken en vinden van informatie is het heel belangrijk dat wij over de juiste kennis beschikken, daarom in plaats van o.a. Google als cocurrentie te zien, halen wij het beste hieruit en combineren wij dat met onze kennis om de klanten verder te helpen in hun zoekacties.

Een blog hebben om de verandering in je vakgebied bij te houden is een perfecte manier om je publiek van diepzinnige kennis en informatie te voorzien. Ik zou me ook kunnen voorstellen dat voor het onderwijs vakspecifiek informatie in blogvorm aangeboden zou kunnen worden vanuit het Mediacentrum.
Over het gebruik van foto's zou ik heel voorzichtig zijn, zoals ik eerder heb aangegeven. Plaatjes bewerken is grappig maar het kan veel tijd kosten.
Voor prive gebruik vind ik dit soort mogelijkheden geschikter dan voor mijn werk. Het kan afleidend werken en rommelig overkomen.

Ik ga verder met mijn 23 dingen avontuur en als ik klaar ben, hoop ik een duidelijk verhaal te kunnen schrijven over de visie rond web 2.o.

woensdag 10 maart 2010

8 Mister nice guy!

Plaatjes bewerken is grappig maar het kan veel tijd kosten.
Voor prive gebruik vind ik dit soort mogelijkheden geschikter dan voor mijn werk. Het kan afleiden werken en rommelig overkomen.

Badg



Grappige optie om je blog/website op te fleuren.