vrijdag 28 mei 2010

22 Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken


Als ik de artikelen over bibliotheek 2.0 lees, word ik er steeds meer bewust van hoe mijn rol als informatiebemiddelaar zou moeten zijn, over de veranderingen op mijn werkterrein en over de kennis en vaardigheden waarover onze huidige klanten beschikken.
Dit bewustzijn zal (ideaal gezien) leiden tot een aanpassing in de houding dat ik/wij ten opzichte van de dienstverlening zou(den) moeten hebben.

- I will be courageous about proposing new services and new ways of providing services, even though some of my colleagues will be resistant. A librarian’s 2.0 manifesto Laura Cohen -
- This librarian recognizes how services might be enhanced by the Read/Write web and how new services might be born in a climate of collaboration. Into a new world of librarianship Michael Stephens-.

Het is overduidelijk dat wij meer klantgericht zouden moeten opereren en dat wij aanwezig zouden moeten zijn daar waar de klant zich bevindt. Het valt me wel op dat het online aanbieden van bibliotheekdiensten een terugkerende gedachte is tijdens deze 23 dingen training.
"I will be willing to go where users are, both online and in physical spaces, to practice my profession".
Hierbij wil ik wel een aantekening maken, de klant opzoeken in zijn digitale "omgeving" moet wel op een natuurlijke manier gebeuren. De klant moet van de faciliteiten en extra diensten genieten die het Mediacentrum voor hem/haar heeft geselecteerd maar nooit het gevoel krijgen dat wij zijn (privé)wereld ongewenst betreden. Dit zou ik als voorwaarde willen stellen.
Als ik de video's bekijk van Dennis Eijsten (Vereniging van Openbare Bibliotheken ) krijg ik het gevoel dat dit wel op een natuurlijke manier realiseerbaar is. In de demostratie van de bibliotheek van de toekomst is te zien hoe slim widgets ingezet kunnen worden om diensten te faciliteren en hoe gebruikers deze in hun omgevingen moeiteloos opnemen.

Door deze video's krijg ik de behoefte om meer digitale diensten aan onze assortiment toe te voegen. Om te beginen de geleerde stof en techniek zouden er voor zorgen dat het een adequaat en snelle oplossing kunnen geven aan de behoeften van de klant. In een later stadium zouden wij ook eventueel een differentiatie in profielen van gebruikers kunnen maken om deze en meer gepersonaliseerde service te kunnen verlenen.

De artikelen maken ook duidelijk dat het voor elke informatieprofessional noodzakelijk is de moderne informatie- en communicatitools goed te kennen en de juiste vertaalslag te kunnen maken (afhankelijk van je eigen werkomgeving en doelgroepen) om de klant exact te kunnen aanbieden wat hij nodig heeft.
Wat wij niet moeten doen is een extreme waarde hechten aan de techniek (het lijkt soms of hier alles om draait, maar zonder een echte visie en de jusite mensen kom je niet verder) maar deze gebruiken om de diensten en producten te optimaliseren.

Bibliotheek 2.0 werkt voor mij inspirerend, is een manier van handelen, werken en in contact komen met je klant. Ik zie het ook als een doos vol tools die kansen biedt om onze klanten beter te kunnen helpen. En dit maakt onze rol als informatiespecialist leuker dan ooit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten