woensdag 26 mei 2010

21 Aquabrowser My Discoveries en andere sociale bibliotheekcatalogi







Wat zou ik blij zijn geweest als ik in de tijd dat ik studeerde de collectie van de bibliotheek had kunnen raadplegen met bv. Aquabrowser. Ik kan mij nog heel goed herinneren dat het zoeken in de catalogus (eerst met kaarten en later met een eenvoudige computer) een lastige kwestie was. Zelfstandig kon ik bijna nooit relevante bronnen vinden en volgens mij lag het aan mijn ongeduld om titelbeschrijvingen en anotaties goed te lezen. Dus het vinden van éen geschikte titel was meer dan voldoende, een beetje a la student 2010!!!

De Sociale bibliotheekcatalogi is voor mij een prachtig instrument om grondig de collecties van (een of meerdere) bibliotheken te doorzoeken. Het maak het bovendien interactief en levendiger.
Het tonen van een titel alleen is verleden tijd. Vergelijkbaar met het Wonder Wheel van Google, de Aquabrowser laat na elke zoekactie de gezochte term zien en aanverwante trefwoorden op een grafische manier. Elk woord is op zijn buurt "clickable " zodat de gebruiker op nog veel meer resultaten kan rekenen.
Het is ook mogelijk om de catalogus te personaliseren door het schrijven van een eigen literaire opvatting en boekrecensies, of door het koppelen van zelfgekozen trefwoorden.

Ik heb bij OBA geexperimeteerd met My Discoveries. Met de titel Delirio van Laura Restrepo heb ik alle mogelijke opties bekeken. Eerst een lijst gemaakt over Latijns- Amerikaanse literatuur, dan een tag (Colombia) er aan toegevoegd, daarna de waardering (4) gegeven door middel van sterren en tenslotte een kleine recensie geschreven. Heel fijn om mijn mening met anderen te delen en een eigen collectie te kunnen samenstellen.
WorldCat heeft ook de revu gepasseerd, hiermee had ik wat ervaring want met de beperkingen van Picarta zijn wij de afgelopen jaren "gedwongen"om WorldCat meer te gebruiken. Ik vind het een omvangrijke wereldcatalogus die ook mogelijkheden biedt om de resultaten te personaliseren en op diverse manieren te bewaren.

De sociale bibliotheekcatalogi laat heel duidelijk zien hoe breed de kaders zijn geworden in bibliotheekwereld. Ik vraag me wel af of onze gebruikers klaar zijn om zo actief met collecties om te kunnen gaan. Als ik aan mijn infodienst van vanochtend denk, dan geloof ik dat ze nog niet zo ver zijn.
Ik zal voor zover dat mogelijk is, "actieve" klanten attenderen op dit soort faciliteiten. Ik weet nu hoe handig dit soort systemen kan zijn, dus als ik de frustratie van mijn studiedagen en mijn enthousiasme van nu vergelijk, kan ik wellicht nog wat mensen nieuwsgierig maken over "catalogi 2.0".

1 opmerking:

  1. Hoi Valeria, erg leuke blogpost. Je enthousiasme is voelbaar. ik denk dat je met je laatste opmerking echt een punt hebt. Ook ik heb mijn bedenkingen bij de 'Homo Zappiens', de 'Digital Native'. Er is nog veel scholing, begeleiding en ondersteuning nodig. mooie rol voor ons.

    BeantwoordenVerwijderen