dinsdag 27 april 2010

19 Sociale netwerken en wat er in te doen is















Naast de traditionele communicatievormen biedt internet steeds nieuwe kanalen om altijd en overal in contact met iedereen te kunnen zijn en blijven. En als je ver van je familie en vrienden woont, is dit een handige uitkomst. Met Social networks maak je je eigen virtuele vriendenkring en deel je, met wie je wil, de informatie (nieuws, foto's, verhalen, video's , etc) die je belangrijk vindt.

In 2007 heb ik uit pure nieuwsgerigheid een account geopend met Hyves. Ik had hierover gehoord en ik wou kijken of dit mij dichterbij familie en vrienden buiten Nederland zou kunnen brengen. Heel snel kwam ik er achter dat Hyves niet mijn ding was. Ik vond het onoverzichtelijk en te lokaal georienteerd. Dat ik er niet zo enthousiast over was, ligt echt aan mij want er zijn genoeg mensen (zeg maar half Nederland) die Hyves wel geweldig vinden.
Mijn account bestaat nog, maar daar gebeurt helemaal niets, zelf mijn foto is vreselijk verouderd.
Na mijn Hyves-ervaring heb ik veel uitnodigingen gekregen voor andere netwerken (Hi5, Sonico, MyLife, Facebook, etc) ik heb er een paar bezocht en uiteindelijk voor Facebook gekozen. In tegenstelling tot Hyves vind ik Facebook een prettige omgeving waar ik bijna al mijn vrienden heb staan en waar ik veel met ze deel. Ik vind het internationale karakter van Facebook en de vele gebruiksmogelijkheden de grotste pluspunten.

Facebook is in mijn ogen ook geschikt om diensten en producten van het Mediacentrum aan te bieden en te promoten. Er zijn diverse bibliotheken wereldwijd die momenteel Facebook gebruiken om hun klanten op een andere manier te bedienen.
Ik geloof dat wij moeten zijn waar onze gebruikers zich bevinden, maar daarin moeten wij slim en wijs zijn. Het Mediacentrum beschikt over een Hyvesaccount, dan vraag ik mij af wat de meerwaarde van zo'n Facebookpagina zou kunnen zijn.
Het lijkt me (na afronding van deze cursus) zeer gewenst om bij elkaar te komen en te beslissen welke dingen geimplementeerd zullen worden en hoe wij met deze lawine van kennis om moeten gaan.

Sociale nerwerken kunnen een bijdrage leveren aan onze profesionele ontwikkeling. Linkedin, Bibliotheek 2.0, Loowi , etc zijn omgevingen waar collega's werkgerelateerde onderwerpen kunnen raadplegen, collega's en potentiele werkgevers ontmoeten en waar inhoudelijke discussies plaats vinden. Het deelnemen aan deze netwerken kan leerzaam en inspirerend werken.

woensdag 14 april 2010

18 Catalogiseer je boekenkast met LibraryThing














Volgens mij heb ik voor deze cursus nooit over de LibraryThing gehoord. Tenminste ik kan mij helemaal niets daarover herinneren.

Ik heb een aantal weken geleden een account gemaakt en daarna ging ik een beetje ontdekken wat deze applicatie voorsteld.
Prachtig om in een boekenwereld terecht te komen en wel een heel andere wereld dan die waarin ik werk. In libraryThing heb ik het idee dat "the sky is the limit" (de collecties zijn enorm groot, er is sprake van flexibiliteit in het systeem en gebruikers hebben een actieve rol) en dat kan ik helaas niet over onze bibliotheek zeggen.

Ik vond het heel leuk om een kleine collectie samen te stellen met een aantal van mijn favoriete spaanstalige titels.
Door de tijdsdruk heb ik niet eens de illusie gehad om al mijn boeken zelf te catalogiseren. Zo zie je wie de echte bibliothecarissen zijn!

De sociale kant van de LibraryThing vind ik buitengewoon bijzonder, het delen van literaire smaken, meningen en ervaringen was tijdens mijn speurtocht het meest fascinerend van deze site. Daarna keek ik naar de functionaliteit en de mogelijkhgehden voor privé- en werkgebruik; daarmee werd ik ook aangenaam verrast.

Wij zouden de LibraryThing widget kunnen gebruiken om de collectie te promoten, dit is een mooie en kleurrijke manier om klanten te attenderen op de achtergrond collectie.
Wellicht kan de widget op de infosite geplaatst worden als eyecatcher met het boek van de maand of iets dergelijks.
Ik weet niet of dit technisch gezien mogelijk is, maar om de functionaliteit van onze catalogus uit te breiden zouden wij delen van onze collectie in LibraryThing kunnen opnemen en integreren met vubis.
Tenslotte zouden wij dan voor elkaar kunnen krijgen wat veel collega's graag willen hebben, een aanwinstenlijst!

17 Ondek je plekje, ondek Google Maps en Street View

Ik kan zonder blikken of blozen vermelden dat ik "analfabeet" ben voor het lezen van kaarten en plattegronden. Als ik naar een kaart kijk zie ik alleen maar icoontjes, afbeeldingen en figuurtjes die me niets zeggen. Bovendien is mijn ruimtelijk inzicht zo slecht dat ik soms de deur van een paskamer niet weer kan vinden, en dat is geen grapje! Het is soms heel frusterend om deze "beperking" te hebben maar ik heb er gelukkig mee leren leven.
Dus in tegenstelling tot wat je zou kunnen verwachten, is Google Maps (of elke vorm van locatiegeoriënteerde toepassingen) nooit iets dat me heeft kunnen interesseren, want waarom zou ik z'n tool gebruiken als ik toch niets kan vinden? En cartograaf zal ik waarschijnlijk ook niet worden.

Ik heb weleens een routeplanner gebruikt, best handig hulpmiddel voor mensen als ik en voor elke "weggebruiker" die wenst gemakkelijk en snel een onbekende plaats te lokaliseren. Ondanks het gemak dat zo'n tool biedt, beperk ik het gebruik tot de schaarse momenten waarin ik een adres of plaats zelf moet vinden.
Met Street View is het zoeken naar adressen een stuk leuker geworden, het feit dat alles zo duidelijk is afgebeeld werkt prima voor mij. Ik vind het grappig om een beetje rond te kunnen kijken door buurten van familie en vrienden.

Ik heb een routebeschrijving gemaakt tussen mijn huis en het winkelcentrum in de buurt (een verplichte route voor mijn gezin), geen spannende tripje door bossen of bijzondere architectuur maar een simpele weg tussen de huizen van een Vinex locatie.



Grotere kaart weergeven

De mijne is een eenvoudige versie van een plattegrond, voor degene die iets ingewikkelders wil, hierbij een handige video.





Ik zou niet weten hoe wij Google maps voor het Mediacentrum zouden kunnen inzetten.
De meest voor de hand liggende toepassing is het plaatsen van een routebeschijving naar het MC op onze infosite. Maar gelet op het feit dat Sharenet alleen intern gericht is, heeft dat weinig zin.

woensdag 7 april 2010

Je eigen podcast

Zo maak je een podcast.
Duidelijke uitleg, beetje trage stem.



16 Youtube


Ik geloof dat YouTube genoeg adepten heeft. Dit is zeker te danken aan het feit dat dit videokanaal heel veel mogelijkheden biedt voor zowel privé als professioneel gebruik.

Het Mediacentrum zou onder andere het volgende met YouTube kunnen doen:
Net als Greta, een videouitleg maken voor diverse Schools.
Een (korte) videopresentatie van onze diensten en producten.
Een video (als promotiemateriaal) voor de open dagen van Windesheim, etc.

Voor het zoeken naar een recept, het beluisteren naar muziekfragmenten, het kijken naar interviews, lessen, oude series of gewoon om een concept te illustreren, gebruik ik YouTube.
Mijn kinderen moeten ook er heel blij mee zijn, niet alleen omdat wij af en toe leuke kinderfilmpjes bekijken maar vooral omdat hun moeder (die over geen enkele handvaardigheid beschikt) met behulp van video's uit YouTube mooie dingen (papierboot, piñata, etc.) wist te toveren.

YouTube maakt het mogelijk dat iedereen zijn (visuele) verhaal kwijt kan. Het is ook soms een trampoline naar de roem, denk aan Esmee Denters Nederlandse talent, wereldberoemd geworden door een amateuristisch videoregistratie van haar zangkwaliteiten en meest recentelijk aan "Merton" , de pianist van de chatroulette.

Sommige producten en bedrijven hebben dankzij de macht van YouTube een grote commerciele impuls gehad. En andere zijn juist achteruit gegaan door de slechte publiciteit van ontevreden klanten die in YouTube de perfecte "wraaktool" hebben gevonden.

YouTube is niet de enige "leverancieer" van videomateriaal, wel het meest bekende. Er zijn nog andere bronnen ( zie Erik's Blogs) die zeker net zo handig zijn en vooral nog geschikter voor onderwijsdoeleindelen.
In dit gedeelte van mijn post zou ik iets willen melden over de voordelen van Academia en in het bijzonder over het project ZoEp. Het praatje houdt iedereen tegoed, het is niet meer van toepassing want de toekomst van academia staat momenteel op losse schroeven.

Als wij straks niet meer over Academia beschikken, missen wij een paar geweldige videobronnen, vreselijk jammer voor ons en onze klanten, vind ik.
Wij kunnen dit natuurlijk ook als een kans zien voor het ontwikkelen van een nieuwe vorm van dienstverlening maar dit is van latere zorg.
Wij kunnen wel alvast er over na gaan denken hoe wij de klant zullen helpen aan relevant vidoemateriaal te komen, wij kennen nu YouTube goed, maar is dit voldoende? Of moeten wij ook andere bronnen verkennen en nieuwe mogelijk toepassingen gaan ontdekken?

dinsdag 6 april 2010

15 Podcasts

Voordat ik aan dit ding begonnen ben was ik er van overtuigd dat podcasting niets voor mij zou zijn. Ik heb mij wellicht laten beinvloeden door de minder enthousiaste geluiden van sommige collega's (volgende keer zal ik naar mijn coach luisteren) en omdat ik er te weinig mee had gedaan kon ik ook niet met tegenargumenten komen.

Gelukkig ging ik aan de slag en tot mijn verrassing ondekte ik dat podcasting leuker en interessanter is dan ik had gedacht.
Bij Radiocast.nl heb ik diverse programma's gevonden die ik op een rustig moment zou willen beluisteren; bijvoorbeeld Boeken, Courious Orange(Engelstalige programma over de Nederlandse moderne cultuur), Klare Taal (programma over de Nederlandse taal) en Canta America (Muzikale reis door Nood-, Midden en Zuid Amerika).
Bij Gespod ben ik een grappige cursus Spaans tegengekomen, ik ga zoiets voor Frans zoeken, wie weet lukt mij ooit de weg in Parijs te vragen.
Het lijkt me heerlijk om podcasts te gebruiken als ik mij af wil zonderen van de drukke wereld.

Een nuttige besteding voor podcasting in de dienstverlening van het Mediacentrum heb ik nog niet uitgefigureerd. Ik zou wellicht kunnen denken aan het beschikbaar stellen van opnames van evenementen georganiseerd door het MC (denk aan themamiddag Video in het Onderwijs) of Windesheim breed activiteiten.

Het "voorlezen" van delen uit onze infosite voor slechtziende gebruikers zou ook een optie kunnen zijn?

zondag 4 april 2010

14 Instant messaging


Als je familie en veel van je vrienden in het buitenland wonen, maak je gebruik van alle beschikbare tools om zo veel mogelijk in contact met ze te kunnen komen en blijven.
Voor mij is de komst van Instant Messaging een prachtige kans om dichtbij deze mensen te mogen zijn.
De afgelopen jaren heb ik diverse systemen geprobeerd, aan het begin (maar heel kort) maakte ik kennis met ICQ, daarna MSN (tot heden mijn favoriet), dan Yahoo! Messenger en meest recentelijk, Google Talk en de chatfunctie van Facebook.
IM is wellicht mijn favoriete 2.o toepassing o.a. omdat dit de communicatiestijl laat zien van gebruikers in de moderne wereld; in real time, snel, informeel en grenzeloos. En dit spreekt mij ook helemaal aan.

Voor mij staat IM beslist niet voor blabla, deze associatie wil ik ook niet eens maken.
Of het over een inhoudelijke vraag gaat, een klacht, een grappige opmerking of een simpel gesprek, waar het hier omdraait is het middel en niet de kwaliteit en/of relevantie van de boodschap. Waarom is men neutraal als luchtige gespreken face to face gehouden worden maar o zo kritisch als hetzelfde via de Messenger gebeurd?

Het Mediacentrum zou een chatdienst moeten hebben. De redenen liggen voor de hand (extra toegankelijkheid, direct antwoord op de vraag van de klant, verbeteren van de dienstverlening, de taal spreken van de klant, etc). Sharenet maak het onmogelijk dat een chatfunctionaliteit in ons infosite geimplementeerd wordt. Laten wij ons hierdoor weerhouden? Dat zou heel jammer zijn. Reden te meer om dit als argument voor ons platform te gebruiken!

zaterdag 3 april 2010

13 Online kantoortoepassingen


Wat een fijn idee dat mijn documenten veilig en altijd beschikbaar zijn dankzij online kantoortoepassingen.
Ik heb vaak meegemaakt dat de laatste versie van een document niet opgeslagen werd op mijn usb-stick of juist die powerpoint presentatie werd niet doorgestuurd via e-mail. Dit zorgde natuurlijk voor de nodige frustaties en het enige wat ik kon bedenken om van het probleem af te zijn, was werken aan een gestructureerd databeheer (wat een creativiteit!).

Met de komst van Sharenet heb ik enigszins het gemak kunnen ervaren van altijd en overal aan mijn documenten te kunnen werken. Een bijzondere belevenis.
Sharenet heeft er ook voor gezorgd dat collega's van Windesheim meer online samen aan projecten gingen werken, helaas is extern online samenwerking met dit systeem niet mogelijk, groot minpunt! Gelukkig zijn diverse progammas (Google Docs, Zoho, SURFgroepen, etc) beschikbaar waarmee dit wel mogelijk is.

Met collega's van het Mediacentrum heb ik een paar keer met Google Docs aan een document gewerkt. Vond elke keer grappig om te zien hoe het document vorm kreeg met de bijdrage van alle betrokkenen.
Dat o.a. een automatische versiegeschiedenis wordt gegenereerd, geen back-ups nodig zijn, wereldwijd toegangelijk is, geen aparte tekstverwerker nodig is, makkelijk met andere (google) gebruikers te delen, etc maken Google Docs voor mij antrekkelijk. Maar niet zaligmakend.

Ik zou afgelopen weken met een paar collega's een argumentenlijst produceren. Toen ik mijn bijdrage wou leveren was het een en ander al geschreven, ik kon helaas mijn ideen niet in de structuur van het document kwijt. Het was even zoeken maar uiteindelijk moest ik 'n ander soort document gebruiken om het overzichtelijk voor mij te maken.
Gelukkig gebeuren dit soort dingen niet echt vaak.

Het grootste voordeel van online kantoortoepassingen is dat mijn documenten veillig en overal beschikbaar zijn en dat is waar ik al jaren op had gewacht.