zondag 30 mei 2010

23 Evalueer wat je in de afgelopen tijd hebt geleerd

Een paar weken geleden dacht ik dat ik deze post nooit zou schrijven maar nu is het gelukkig zo ver. Ik ben eindelijk bezig met ding 23, het laatste onderdeel van deze ontdekkingsreis in de web 2.0 wereld. Estupendo Valeria!!!!!
Toen ik in januari (iets later dan mijn collega's) met de cursus ben begonnen, zat ik vol verwachtingen, ik was enthousiast en had veel zin in de training en genoeg energie om te denken dat ik alles op tijd zou kunnen afmaken.

In de loop van de tijd werd duidelijk dat mijn posten niet synchroon liepen met de planning van de cursus. Eerst vond ik dat niet zo erg (ik zou dat toch makkelijk in kunnen halen...) maar op een gegeven moment werd het verschil zo groot dat ik enormt wijfelde over de haalbaarheid van de gestelde deadlines.
Het koste mij steeds meer moeite en heel veel tijd om de stof eigen te maken en dat werkte demotiverend.

Het had niets met mijn coach te maken (Erik deed een geweldig werk), ook niet met de inhoud(ik vond bijna alle aspecten van de cursus zeer boeiend) en ook niet met de planning.
Het had te maken met prioriteiten. Mijn "normale"werkzaamheden gingen altijd voor, gek genoeg, vond ik het bijna "zonde" van mijn tijd om op Windesheim met de cursus bezig te zijn.
Ik heb voornamelijk ervaring met de 23 dingen thuis opgedaan. De prioriteiten thuis zijn natuurlijk ook anders en dat verklaarde mijn vertraging.
Een uur in de baas zijn tijd en een uur eigen tijd per week was zeker niet voldoende voor een diepzinnige kennismaking met alle toepassingen.

Terwijl ik aan het worstelen was met mijn dingen merkte ik dat om mij heen een collectieve bewustwordig onstond. Er werd veel (soms te veel) over 23 dingen gesproken. Er werden ervaringen uitgedeeld en tips en trucs met elkaar uitgewisseld. Kennis en vaardigheden stonden centraal en de nieuwsgerigheid over 2.0 toepassingen werd groter bij veel collega's (het werd ook vaak gemopperd, natuurlijk) .
Het is de eerste keer dat iedereen in het Mediacentrum met hetzelfde bezig was en dat was heel apart om mee te maken.

Ik heb veel bewondering voor veel van mijn collega's, want ik weet hoeveel moeite het heeft gekost om alles door te lopen en de materie eigen te maken. Jullie hebben me geinspireerd en onbewust in de race gehouden. Bedankt daarvoor!
Maandag sluiten wij een bijzonder hoofdstuk in de "kennisgeschiedenis" van het Mediacentrum af, want wat wij met z'n allen hebben meegemaakt is ongekend.
Wij kunnen natuurlijk niet zo maar stoppen en verder niets doen met wat wij hebben geleerd en ervaren.
Het Mediacentrum is nu bereid een vervolg te geven aan 23 dingen. Goede keuze!
Belangrijk hier is een heldere opdracht te formuleren zodat de ambitie van het Mediacentrum en het gewenste imago duidelijk naar voren worden gehaald. De geformuleerde doelstelligen van de Digitale Bibliotheek zouden hier ongetwijfeld in meegenomen worden. Om er voor te zorgen dat de keuze van 2.0 toepassingen in de toekomst het juiste beeld van het Mediacentrum projecteren en kan bijdragen onze algemene doelen te bereiken.
Hoe de groep die (hier zich mee bezig zal houden) eruit zal komen te zien vind ik minder relevant dan de visie achter zo'n "project", de tijdpad en de gestelde doelen.
Hopelijk zullen er veel blogposten komen om de ontwikkelingen rond dit thema te volgen.

Aandachtspunt voor de volgende 23 dingen traning; meer tijd inplannen voor het leren van de stof en het schrijven van blogposts. Wellicht naast de blog's ook andere (communicatie)vormen inzetten voor onderling overleg en discussie.


Tenslotte, 23 dingen was voor mij een enerverende ervaring die mij in contact heeft gebracht met diverse (nieuwe en onbekende) 2.0. toepasingen voor privé en professioneel gebruik. Een training vol verrassingen en inspirerende momenten.
Professioneel gezien werd ik vooral bewust van mijn rol als informatiespecialist en over de houding die van mijn verwacht word, nu en in de komende jaren.

vrijdag 28 mei 2010

22 Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken


Als ik de artikelen over bibliotheek 2.0 lees, word ik er steeds meer bewust van hoe mijn rol als informatiebemiddelaar zou moeten zijn, over de veranderingen op mijn werkterrein en over de kennis en vaardigheden waarover onze huidige klanten beschikken.
Dit bewustzijn zal (ideaal gezien) leiden tot een aanpassing in de houding dat ik/wij ten opzichte van de dienstverlening zou(den) moeten hebben.

- I will be courageous about proposing new services and new ways of providing services, even though some of my colleagues will be resistant. A librarian’s 2.0 manifesto Laura Cohen -
- This librarian recognizes how services might be enhanced by the Read/Write web and how new services might be born in a climate of collaboration. Into a new world of librarianship Michael Stephens-.

Het is overduidelijk dat wij meer klantgericht zouden moeten opereren en dat wij aanwezig zouden moeten zijn daar waar de klant zich bevindt. Het valt me wel op dat het online aanbieden van bibliotheekdiensten een terugkerende gedachte is tijdens deze 23 dingen training.
"I will be willing to go where users are, both online and in physical spaces, to practice my profession".
Hierbij wil ik wel een aantekening maken, de klant opzoeken in zijn digitale "omgeving" moet wel op een natuurlijke manier gebeuren. De klant moet van de faciliteiten en extra diensten genieten die het Mediacentrum voor hem/haar heeft geselecteerd maar nooit het gevoel krijgen dat wij zijn (privé)wereld ongewenst betreden. Dit zou ik als voorwaarde willen stellen.
Als ik de video's bekijk van Dennis Eijsten (Vereniging van Openbare Bibliotheken ) krijg ik het gevoel dat dit wel op een natuurlijke manier realiseerbaar is. In de demostratie van de bibliotheek van de toekomst is te zien hoe slim widgets ingezet kunnen worden om diensten te faciliteren en hoe gebruikers deze in hun omgevingen moeiteloos opnemen.

Door deze video's krijg ik de behoefte om meer digitale diensten aan onze assortiment toe te voegen. Om te beginen de geleerde stof en techniek zouden er voor zorgen dat het een adequaat en snelle oplossing kunnen geven aan de behoeften van de klant. In een later stadium zouden wij ook eventueel een differentiatie in profielen van gebruikers kunnen maken om deze en meer gepersonaliseerde service te kunnen verlenen.

De artikelen maken ook duidelijk dat het voor elke informatieprofessional noodzakelijk is de moderne informatie- en communicatitools goed te kennen en de juiste vertaalslag te kunnen maken (afhankelijk van je eigen werkomgeving en doelgroepen) om de klant exact te kunnen aanbieden wat hij nodig heeft.
Wat wij niet moeten doen is een extreme waarde hechten aan de techniek (het lijkt soms of hier alles om draait, maar zonder een echte visie en de jusite mensen kom je niet verder) maar deze gebruiken om de diensten en producten te optimaliseren.

Bibliotheek 2.0 werkt voor mij inspirerend, is een manier van handelen, werken en in contact komen met je klant. Ik zie het ook als een doos vol tools die kansen biedt om onze klanten beter te kunnen helpen. En dit maakt onze rol als informatiespecialist leuker dan ooit!

woensdag 26 mei 2010

21 Aquabrowser My Discoveries en andere sociale bibliotheekcatalogi







Wat zou ik blij zijn geweest als ik in de tijd dat ik studeerde de collectie van de bibliotheek had kunnen raadplegen met bv. Aquabrowser. Ik kan mij nog heel goed herinneren dat het zoeken in de catalogus (eerst met kaarten en later met een eenvoudige computer) een lastige kwestie was. Zelfstandig kon ik bijna nooit relevante bronnen vinden en volgens mij lag het aan mijn ongeduld om titelbeschrijvingen en anotaties goed te lezen. Dus het vinden van éen geschikte titel was meer dan voldoende, een beetje a la student 2010!!!

De Sociale bibliotheekcatalogi is voor mij een prachtig instrument om grondig de collecties van (een of meerdere) bibliotheken te doorzoeken. Het maak het bovendien interactief en levendiger.
Het tonen van een titel alleen is verleden tijd. Vergelijkbaar met het Wonder Wheel van Google, de Aquabrowser laat na elke zoekactie de gezochte term zien en aanverwante trefwoorden op een grafische manier. Elk woord is op zijn buurt "clickable " zodat de gebruiker op nog veel meer resultaten kan rekenen.
Het is ook mogelijk om de catalogus te personaliseren door het schrijven van een eigen literaire opvatting en boekrecensies, of door het koppelen van zelfgekozen trefwoorden.

Ik heb bij OBA geexperimeteerd met My Discoveries. Met de titel Delirio van Laura Restrepo heb ik alle mogelijke opties bekeken. Eerst een lijst gemaakt over Latijns- Amerikaanse literatuur, dan een tag (Colombia) er aan toegevoegd, daarna de waardering (4) gegeven door middel van sterren en tenslotte een kleine recensie geschreven. Heel fijn om mijn mening met anderen te delen en een eigen collectie te kunnen samenstellen.
WorldCat heeft ook de revu gepasseerd, hiermee had ik wat ervaring want met de beperkingen van Picarta zijn wij de afgelopen jaren "gedwongen"om WorldCat meer te gebruiken. Ik vind het een omvangrijke wereldcatalogus die ook mogelijkheden biedt om de resultaten te personaliseren en op diverse manieren te bewaren.

De sociale bibliotheekcatalogi laat heel duidelijk zien hoe breed de kaders zijn geworden in bibliotheekwereld. Ik vraag me wel af of onze gebruikers klaar zijn om zo actief met collecties om te kunnen gaan. Als ik aan mijn infodienst van vanochtend denk, dan geloof ik dat ze nog niet zo ver zijn.
Ik zal voor zover dat mogelijk is, "actieve" klanten attenderen op dit soort faciliteiten. Ik weet nu hoe handig dit soort systemen kan zijn, dus als ik de frustratie van mijn studiedagen en mijn enthousiasme van nu vergelijk, kan ik wellicht nog wat mensen nieuwsgierig maken over "catalogi 2.0".

donderdag 13 mei 2010

20 Muziek online beluisteren in een sociaal netwerk


Over dit ding kan ik heel kort zijn. Om te beginen zie ik voor het Mediacentrum voorlopig geen enkele mogelijke toepassing.
Voor privé gebruik juist wel. Ik heb het altijd heerlijk gevonden om muziek te gebruiken om mijn schrijfvermogen te activeren. Tijdens mijn opleiding kon ik aardige stukjes produceren met Chopin, Outkast of Jaques Brel op de achtergrond.
Het is alsof mijn hersenen ongestoord kunnen werken terwijl mijn oren van een stuk muziek genieten, en tegelijkertijd ik minder last heb van de kritische houding die altijd vertragend werkt als ik iets wil/moet schrijven.
De laptop staat ook vaak aan met muziek tijdens het koken of het opruimen.

Afgelopen december heb ik in Amerika kennis gemaakt met Pandora, ik vond het een prettige site waar ik veel van mijn favoriete muziek kon vinden en suggesties kreeg van artiesten die op mijn smaak afgestemd waren. Jammer genoeg is Pandora niet (meer) in Nederland te krijgen.
Voor dit ding, heb ik bij last.fm gebruikgemaakt van de proefaccount en naar de 30 tracks geluisterd. Ik was ook aangenaamd verrast over de diversiteit in de muziekkeuze.
Veel collega's zijn enthousiast over Grooveshark, zij hebben mij nieuwsgerig gemaakt, dus dit ga ik binnenkort uitzoeken.

dinsdag 27 april 2010

19 Sociale netwerken en wat er in te doen is















Naast de traditionele communicatievormen biedt internet steeds nieuwe kanalen om altijd en overal in contact met iedereen te kunnen zijn en blijven. En als je ver van je familie en vrienden woont, is dit een handige uitkomst. Met Social networks maak je je eigen virtuele vriendenkring en deel je, met wie je wil, de informatie (nieuws, foto's, verhalen, video's , etc) die je belangrijk vindt.

In 2007 heb ik uit pure nieuwsgerigheid een account geopend met Hyves. Ik had hierover gehoord en ik wou kijken of dit mij dichterbij familie en vrienden buiten Nederland zou kunnen brengen. Heel snel kwam ik er achter dat Hyves niet mijn ding was. Ik vond het onoverzichtelijk en te lokaal georienteerd. Dat ik er niet zo enthousiast over was, ligt echt aan mij want er zijn genoeg mensen (zeg maar half Nederland) die Hyves wel geweldig vinden.
Mijn account bestaat nog, maar daar gebeurt helemaal niets, zelf mijn foto is vreselijk verouderd.
Na mijn Hyves-ervaring heb ik veel uitnodigingen gekregen voor andere netwerken (Hi5, Sonico, MyLife, Facebook, etc) ik heb er een paar bezocht en uiteindelijk voor Facebook gekozen. In tegenstelling tot Hyves vind ik Facebook een prettige omgeving waar ik bijna al mijn vrienden heb staan en waar ik veel met ze deel. Ik vind het internationale karakter van Facebook en de vele gebruiksmogelijkheden de grotste pluspunten.

Facebook is in mijn ogen ook geschikt om diensten en producten van het Mediacentrum aan te bieden en te promoten. Er zijn diverse bibliotheken wereldwijd die momenteel Facebook gebruiken om hun klanten op een andere manier te bedienen.
Ik geloof dat wij moeten zijn waar onze gebruikers zich bevinden, maar daarin moeten wij slim en wijs zijn. Het Mediacentrum beschikt over een Hyvesaccount, dan vraag ik mij af wat de meerwaarde van zo'n Facebookpagina zou kunnen zijn.
Het lijkt me (na afronding van deze cursus) zeer gewenst om bij elkaar te komen en te beslissen welke dingen geimplementeerd zullen worden en hoe wij met deze lawine van kennis om moeten gaan.

Sociale nerwerken kunnen een bijdrage leveren aan onze profesionele ontwikkeling. Linkedin, Bibliotheek 2.0, Loowi , etc zijn omgevingen waar collega's werkgerelateerde onderwerpen kunnen raadplegen, collega's en potentiele werkgevers ontmoeten en waar inhoudelijke discussies plaats vinden. Het deelnemen aan deze netwerken kan leerzaam en inspirerend werken.

woensdag 14 april 2010

18 Catalogiseer je boekenkast met LibraryThing














Volgens mij heb ik voor deze cursus nooit over de LibraryThing gehoord. Tenminste ik kan mij helemaal niets daarover herinneren.

Ik heb een aantal weken geleden een account gemaakt en daarna ging ik een beetje ontdekken wat deze applicatie voorsteld.
Prachtig om in een boekenwereld terecht te komen en wel een heel andere wereld dan die waarin ik werk. In libraryThing heb ik het idee dat "the sky is the limit" (de collecties zijn enorm groot, er is sprake van flexibiliteit in het systeem en gebruikers hebben een actieve rol) en dat kan ik helaas niet over onze bibliotheek zeggen.

Ik vond het heel leuk om een kleine collectie samen te stellen met een aantal van mijn favoriete spaanstalige titels.
Door de tijdsdruk heb ik niet eens de illusie gehad om al mijn boeken zelf te catalogiseren. Zo zie je wie de echte bibliothecarissen zijn!

De sociale kant van de LibraryThing vind ik buitengewoon bijzonder, het delen van literaire smaken, meningen en ervaringen was tijdens mijn speurtocht het meest fascinerend van deze site. Daarna keek ik naar de functionaliteit en de mogelijkhgehden voor privé- en werkgebruik; daarmee werd ik ook aangenaam verrast.

Wij zouden de LibraryThing widget kunnen gebruiken om de collectie te promoten, dit is een mooie en kleurrijke manier om klanten te attenderen op de achtergrond collectie.
Wellicht kan de widget op de infosite geplaatst worden als eyecatcher met het boek van de maand of iets dergelijks.
Ik weet niet of dit technisch gezien mogelijk is, maar om de functionaliteit van onze catalogus uit te breiden zouden wij delen van onze collectie in LibraryThing kunnen opnemen en integreren met vubis.
Tenslotte zouden wij dan voor elkaar kunnen krijgen wat veel collega's graag willen hebben, een aanwinstenlijst!

17 Ondek je plekje, ondek Google Maps en Street View

Ik kan zonder blikken of blozen vermelden dat ik "analfabeet" ben voor het lezen van kaarten en plattegronden. Als ik naar een kaart kijk zie ik alleen maar icoontjes, afbeeldingen en figuurtjes die me niets zeggen. Bovendien is mijn ruimtelijk inzicht zo slecht dat ik soms de deur van een paskamer niet weer kan vinden, en dat is geen grapje! Het is soms heel frusterend om deze "beperking" te hebben maar ik heb er gelukkig mee leren leven.
Dus in tegenstelling tot wat je zou kunnen verwachten, is Google Maps (of elke vorm van locatiegeoriënteerde toepassingen) nooit iets dat me heeft kunnen interesseren, want waarom zou ik z'n tool gebruiken als ik toch niets kan vinden? En cartograaf zal ik waarschijnlijk ook niet worden.

Ik heb weleens een routeplanner gebruikt, best handig hulpmiddel voor mensen als ik en voor elke "weggebruiker" die wenst gemakkelijk en snel een onbekende plaats te lokaliseren. Ondanks het gemak dat zo'n tool biedt, beperk ik het gebruik tot de schaarse momenten waarin ik een adres of plaats zelf moet vinden.
Met Street View is het zoeken naar adressen een stuk leuker geworden, het feit dat alles zo duidelijk is afgebeeld werkt prima voor mij. Ik vind het grappig om een beetje rond te kunnen kijken door buurten van familie en vrienden.

Ik heb een routebeschrijving gemaakt tussen mijn huis en het winkelcentrum in de buurt (een verplichte route voor mijn gezin), geen spannende tripje door bossen of bijzondere architectuur maar een simpele weg tussen de huizen van een Vinex locatie.



Grotere kaart weergeven

De mijne is een eenvoudige versie van een plattegrond, voor degene die iets ingewikkelders wil, hierbij een handige video.





Ik zou niet weten hoe wij Google maps voor het Mediacentrum zouden kunnen inzetten.
De meest voor de hand liggende toepassing is het plaatsen van een routebeschijving naar het MC op onze infosite. Maar gelet op het feit dat Sharenet alleen intern gericht is, heeft dat weinig zin.

woensdag 7 april 2010

Je eigen podcast

Zo maak je een podcast.
Duidelijke uitleg, beetje trage stem.



16 Youtube


Ik geloof dat YouTube genoeg adepten heeft. Dit is zeker te danken aan het feit dat dit videokanaal heel veel mogelijkheden biedt voor zowel privé als professioneel gebruik.

Het Mediacentrum zou onder andere het volgende met YouTube kunnen doen:
Net als Greta, een videouitleg maken voor diverse Schools.
Een (korte) videopresentatie van onze diensten en producten.
Een video (als promotiemateriaal) voor de open dagen van Windesheim, etc.

Voor het zoeken naar een recept, het beluisteren naar muziekfragmenten, het kijken naar interviews, lessen, oude series of gewoon om een concept te illustreren, gebruik ik YouTube.
Mijn kinderen moeten ook er heel blij mee zijn, niet alleen omdat wij af en toe leuke kinderfilmpjes bekijken maar vooral omdat hun moeder (die over geen enkele handvaardigheid beschikt) met behulp van video's uit YouTube mooie dingen (papierboot, piñata, etc.) wist te toveren.

YouTube maakt het mogelijk dat iedereen zijn (visuele) verhaal kwijt kan. Het is ook soms een trampoline naar de roem, denk aan Esmee Denters Nederlandse talent, wereldberoemd geworden door een amateuristisch videoregistratie van haar zangkwaliteiten en meest recentelijk aan "Merton" , de pianist van de chatroulette.

Sommige producten en bedrijven hebben dankzij de macht van YouTube een grote commerciele impuls gehad. En andere zijn juist achteruit gegaan door de slechte publiciteit van ontevreden klanten die in YouTube de perfecte "wraaktool" hebben gevonden.

YouTube is niet de enige "leverancieer" van videomateriaal, wel het meest bekende. Er zijn nog andere bronnen ( zie Erik's Blogs) die zeker net zo handig zijn en vooral nog geschikter voor onderwijsdoeleindelen.
In dit gedeelte van mijn post zou ik iets willen melden over de voordelen van Academia en in het bijzonder over het project ZoEp. Het praatje houdt iedereen tegoed, het is niet meer van toepassing want de toekomst van academia staat momenteel op losse schroeven.

Als wij straks niet meer over Academia beschikken, missen wij een paar geweldige videobronnen, vreselijk jammer voor ons en onze klanten, vind ik.
Wij kunnen dit natuurlijk ook als een kans zien voor het ontwikkelen van een nieuwe vorm van dienstverlening maar dit is van latere zorg.
Wij kunnen wel alvast er over na gaan denken hoe wij de klant zullen helpen aan relevant vidoemateriaal te komen, wij kennen nu YouTube goed, maar is dit voldoende? Of moeten wij ook andere bronnen verkennen en nieuwe mogelijk toepassingen gaan ontdekken?

dinsdag 6 april 2010

15 Podcasts

Voordat ik aan dit ding begonnen ben was ik er van overtuigd dat podcasting niets voor mij zou zijn. Ik heb mij wellicht laten beinvloeden door de minder enthousiaste geluiden van sommige collega's (volgende keer zal ik naar mijn coach luisteren) en omdat ik er te weinig mee had gedaan kon ik ook niet met tegenargumenten komen.

Gelukkig ging ik aan de slag en tot mijn verrassing ondekte ik dat podcasting leuker en interessanter is dan ik had gedacht.
Bij Radiocast.nl heb ik diverse programma's gevonden die ik op een rustig moment zou willen beluisteren; bijvoorbeeld Boeken, Courious Orange(Engelstalige programma over de Nederlandse moderne cultuur), Klare Taal (programma over de Nederlandse taal) en Canta America (Muzikale reis door Nood-, Midden en Zuid Amerika).
Bij Gespod ben ik een grappige cursus Spaans tegengekomen, ik ga zoiets voor Frans zoeken, wie weet lukt mij ooit de weg in Parijs te vragen.
Het lijkt me heerlijk om podcasts te gebruiken als ik mij af wil zonderen van de drukke wereld.

Een nuttige besteding voor podcasting in de dienstverlening van het Mediacentrum heb ik nog niet uitgefigureerd. Ik zou wellicht kunnen denken aan het beschikbaar stellen van opnames van evenementen georganiseerd door het MC (denk aan themamiddag Video in het Onderwijs) of Windesheim breed activiteiten.

Het "voorlezen" van delen uit onze infosite voor slechtziende gebruikers zou ook een optie kunnen zijn?

zondag 4 april 2010

14 Instant messaging


Als je familie en veel van je vrienden in het buitenland wonen, maak je gebruik van alle beschikbare tools om zo veel mogelijk in contact met ze te kunnen komen en blijven.
Voor mij is de komst van Instant Messaging een prachtige kans om dichtbij deze mensen te mogen zijn.
De afgelopen jaren heb ik diverse systemen geprobeerd, aan het begin (maar heel kort) maakte ik kennis met ICQ, daarna MSN (tot heden mijn favoriet), dan Yahoo! Messenger en meest recentelijk, Google Talk en de chatfunctie van Facebook.
IM is wellicht mijn favoriete 2.o toepassing o.a. omdat dit de communicatiestijl laat zien van gebruikers in de moderne wereld; in real time, snel, informeel en grenzeloos. En dit spreekt mij ook helemaal aan.

Voor mij staat IM beslist niet voor blabla, deze associatie wil ik ook niet eens maken.
Of het over een inhoudelijke vraag gaat, een klacht, een grappige opmerking of een simpel gesprek, waar het hier omdraait is het middel en niet de kwaliteit en/of relevantie van de boodschap. Waarom is men neutraal als luchtige gespreken face to face gehouden worden maar o zo kritisch als hetzelfde via de Messenger gebeurd?

Het Mediacentrum zou een chatdienst moeten hebben. De redenen liggen voor de hand (extra toegankelijkheid, direct antwoord op de vraag van de klant, verbeteren van de dienstverlening, de taal spreken van de klant, etc). Sharenet maak het onmogelijk dat een chatfunctionaliteit in ons infosite geimplementeerd wordt. Laten wij ons hierdoor weerhouden? Dat zou heel jammer zijn. Reden te meer om dit als argument voor ons platform te gebruiken!

zaterdag 3 april 2010

13 Online kantoortoepassingen


Wat een fijn idee dat mijn documenten veilig en altijd beschikbaar zijn dankzij online kantoortoepassingen.
Ik heb vaak meegemaakt dat de laatste versie van een document niet opgeslagen werd op mijn usb-stick of juist die powerpoint presentatie werd niet doorgestuurd via e-mail. Dit zorgde natuurlijk voor de nodige frustaties en het enige wat ik kon bedenken om van het probleem af te zijn, was werken aan een gestructureerd databeheer (wat een creativiteit!).

Met de komst van Sharenet heb ik enigszins het gemak kunnen ervaren van altijd en overal aan mijn documenten te kunnen werken. Een bijzondere belevenis.
Sharenet heeft er ook voor gezorgd dat collega's van Windesheim meer online samen aan projecten gingen werken, helaas is extern online samenwerking met dit systeem niet mogelijk, groot minpunt! Gelukkig zijn diverse progammas (Google Docs, Zoho, SURFgroepen, etc) beschikbaar waarmee dit wel mogelijk is.

Met collega's van het Mediacentrum heb ik een paar keer met Google Docs aan een document gewerkt. Vond elke keer grappig om te zien hoe het document vorm kreeg met de bijdrage van alle betrokkenen.
Dat o.a. een automatische versiegeschiedenis wordt gegenereerd, geen back-ups nodig zijn, wereldwijd toegangelijk is, geen aparte tekstverwerker nodig is, makkelijk met andere (google) gebruikers te delen, etc maken Google Docs voor mij antrekkelijk. Maar niet zaligmakend.

Ik zou afgelopen weken met een paar collega's een argumentenlijst produceren. Toen ik mijn bijdrage wou leveren was het een en ander al geschreven, ik kon helaas mijn ideen niet in de structuur van het document kwijt. Het was even zoeken maar uiteindelijk moest ik 'n ander soort document gebruiken om het overzichtelijk voor mij te maken.
Gelukkig gebeuren dit soort dingen niet echt vaak.

Het grootste voordeel van online kantoortoepassingen is dat mijn documenten veillig en overal beschikbaar zijn en dat is waar ik al jaren op had gewacht.

woensdag 31 maart 2010

12 Twitter


En toen kwam twitter! Wat een raar ding dacht ik eerst. Hoe komt dat nou dat mensen verslag willen maken over alles wat ze aan het doen zijn. Het was lastig voor mij dit concept te kunnen begrijpen want als ik iets niet kan waarderen dan is het wel exhibisionisme.

Intussen hoorde ik steeds meer over de nieuwe rage, ik was geprikkeld maar het duurde even voordat ik eindelijk een twitteraccount durfde te openen. Vorige zomer was het zo ver jvalba.
Mijn doel was de dynamiek van microbloggen te leren kennen. En ik werd meteen stiekem een beetje fan. Ik was verrast over de snelheid waarop al die interessante en actuele informatie op mijn scherm verscheen. Heerlijk!
Ik hoop een actievere bijdrage te gaan leveren aan mijn "volgers" want ik ben nog steeds vooral consumerend bezig.

De afgelopen dagen heb ik naar de opties van twitter gekeken als mogelijk instrument voor mijn werk.
Ik geloof dat twitter op vele manieren in ons voodeel ingezet kan worden.
Het kan bijvoorbeeld een uitstekend communicatiekanaal (en dat is ook wat wij willen) worden, waarmee onze (niet)gebruikers "gebombardeerd" worden met berichten over alles wat wij in het Mediacentrum doen. Onze dienstverlening, diensten, producten, activiteiten, tips, trucs, succes verhalen, etc. Alles kan "tweetmaterial" zijn.
Ik merk wel een soort verlegenheid of wellicht een te kort aan creativiteit/inspiratie binnen de collega's (ik sta boven in de lijst hoor) die de effectiviteit van twitter een beetje belemmerd.
Ik las in de blog van Fenny dat 2 tweets per dag gewenst is. Zouden wij dat toch niet voor elkaar kunnen krijgen??

Twitter kan ook een ruimte zijn waar gebruikers van het MC suggesties, opmerkingen, klachten, ideen, complimenten, etc kwijt kunnen.
Andere bibliotheken volgen via twitter kan zeer inspirerend werken , het houd ons up-to date over de ontwikkelingen bij collega's in het land en daarbuiten, er valt nog zo veel te leren...
Hoe wij twitter precies gaan gebruiken is nog niet duidelijk, het enige wat ik zeker weet is dat er legio mogelijkheden zijn om deze tool privé en professioneel te benutten.

11 Wiki's


Ik kan me nog goed herinneren dat toen mijn collega's over wiki's begonnen te praten ik een beetje geintimideerd was. Ik dacht dat de nieuwe toepassing een heel hoge dosis intelligentie zou vereisen (niet dat ik dat niet heb, haha...).
Ik kon mij bijna niet voorstellen dat mensen vanuit diverse pc's aan hetzelfde document zouden kunnen werken.
Op dat moment, een web 2.0 mentaliteit , was te ver van mijn bed show, dus o.a interactie en online samenwerking waren voor mij nog onbekende concepten.

En toen kwam het afsprakenboek, de eerste wiki van het Mediacentrum. Een website met informatie over hoe onze dientverlening is geregeld. Het afsprakenboek is wellicht een van de meest gebruikte tools van het Mediacentrum. En juist door het intensieve gebruik is het wikiconcept voor mij heel duidelijk geworden.
Gelukkig, want na het afsprakenboek zijn veel andere initiatieven in wikivorm ontplooid, niet allemaal even succesvol, moet ik erbij zeggen. Ik denk bijvoorbeeld, aan onze baliewiki, een handig idee om de informatiediensten overzichtelijk en bemand te houden, helaas is het door weinig "interactie en online samenwerking" na een tijd uit onze digitale panorama verdwenen.

Ik heb de laatste weken kritisch naar diverse wiki's gekeken en mijn conclusie is dat ondanks de overduidelijke voordelen (versiebeheer, geen HTML voorkennis, databescherm, vrij software, etc ) zijn wiki's niet de meest spetterende web 2.0 toepassingen. Ik vind ze zelf soms een beetje saai en onflexibel. Wel goed gestructureerd en overzichtelijk, dat moet ook gezegd worden.

De Library Success: A Best Practices Wiki is een prima voorbeeld van een duidelijk en "goed gevuld" wiki. Het biedt op een zeer gestructeerde manier veel informatie over relevante thema's voor bibliothecarissen.
Ik zou mij goed kunnen voorstellen dat het Mediacentrum z'n wiki zou kunnen maken in opdracht van een school met informatie van betekenis voor een specifieke doelgroep.
Een wiki is in mijn ogen ook een prima middel als je met (externe) collega's tot een eindproduct moet komen.

Wiki's zijn nog heel geschikt voor het werken aan gezamenlijke producten maar momenteel zijn meerdere programmas die dezelfde functionaliteit ook aanbieden. Gelukkig voor de gebruiker want voor een brainstorm of een klein document vind ik o.a google docs een stuk handiger.

zondag 21 maart 2010

Een super blog

En hier is Mashable een van de populairste blogs ter wereld.

10 Delicious


Ik heb al een aantal jaren een account met Delicious. Ik heb er via collega Erik van gehoord en meteen gebruikt tijdens de HKM Online Research om studenten attent te maken op het voordeel van je favorieten overal te kunnen raadplegen. Ik kon de studenten wel enthousiast maken maar zelf deed ik er weinig mee.

Pas toen ik weer ging studeren en heel veel online bronnen moest bezoeken zag ik het nut van Delicious in, Ik vond het heel handig om de sites die ik gebruikte in mijn lessen academische vaardigheden (lees informatievaardigheden) thuis weer gemakkelijk terug te vinden. De tags werkten prima voor mij, ik kon snel alles vinden en dat was met de namen van mijn favorieten in de browser niet altijd het geval.

Vorig jaar heb ik een cursus gevolgd waar Delicious behandeld werd, hier is vooral hel sociale aspect van Delicious naar voren gehaald. Mister W W Wouter was lirisch over hoe je je favorieten bronnen met Delicious kon delen en hoe dit het kennisverkeer bevordert.
Ik zou Delicious kunnen gebruiken als "verzamelbak" van relevante bronnen tijdens een instructie informatievaardigheden.
Het belangrijkste van deze en andere toepassingen is weten hoe ze werken en een vertaalslag kunnen maken op het moment dat een een klant met een vraag bij ons komt.

vrijdag 12 maart 2010

Ding 9

Tot nu toe ben ik heel enthousiast over de dingen die wij hebben behandeld in deze cursus,
maar mijn visie over de web 2.0 kan niet alleen gekoppeld zijn aan deze 3 (grote) dingen . De geleerde stof geeft ons een idee over wat voor toepassingen en mogelijkheden beschikbaar zijn in de digitale wereld en hoe wij deze privé en professioneel zouden kunnen benutten.

Praten over een visie impliceert meer dan de kennis van de digitale toepassingen, het gaat vooral over houding en implementatie. De dingen zijn instrumenten die wij als profesionals kunnen gebruiken om onze expertise in de informatiewereld groter te maken en om de klant optimaal te kunnen bedienen.
In een wereld waar de gemiddelde gebruiker steeds handiger wordt in het zoeken en vinden van informatie is het heel belangrijk dat wij over de juiste kennis beschikken, daarom in plaats van o.a. Google als cocurrentie te zien, halen wij het beste hieruit en combineren wij dat met onze kennis om de klanten verder te helpen in hun zoekacties.

Een blog hebben om de verandering in je vakgebied bij te houden is een perfecte manier om je publiek van diepzinnige kennis en informatie te voorzien. Ik zou me ook kunnen voorstellen dat voor het onderwijs vakspecifiek informatie in blogvorm aangeboden zou kunnen worden vanuit het Mediacentrum.
Over het gebruik van foto's zou ik heel voorzichtig zijn, zoals ik eerder heb aangegeven. Plaatjes bewerken is grappig maar het kan veel tijd kosten.
Voor prive gebruik vind ik dit soort mogelijkheden geschikter dan voor mijn werk. Het kan afleidend werken en rommelig overkomen.

Ik ga verder met mijn 23 dingen avontuur en als ik klaar ben, hoop ik een duidelijk verhaal te kunnen schrijven over de visie rond web 2.o.

woensdag 10 maart 2010

8 Mister nice guy!

Plaatjes bewerken is grappig maar het kan veel tijd kosten.
Voor prive gebruik vind ik dit soort mogelijkheden geschikter dan voor mijn werk. Het kan afleiden werken en rommelig overkomen.

Badg



Grappige optie om je blog/website op te fleuren.

woensdag 3 februari 2010

6 en 7

letter A KMcElman_090516_Z3 U L P R O letter F letter u N D letter O

UNIVERSIDAD EXTERNADO DE COLOMBIA , BOGOTA 2007

Een foto van mijn "oude" universiteit in Bogotá. Oh wat miss ik de sfeer daar en de bergen...

maandag 25 januari 2010

4 en 5 Rss

Rss is geen onbekend fenomeen voor mij. Ik gebruik al enige tijd google reader. Ik heb het in eerste instantie geinstalleerd om sommige rubrieken uit een Colombiaanse krant te volgen(Geweldige uitvinding vond ik het toen en nog steeds hoor). Daarna heb ik een paar instellingen toegevoegd aan mijn lijst om hun werk t.b.v. informatievaardigheden bij te houden. Door indirect advies van Peter laat ik mij ook al een tijdje attenderen over marketinginformatie.
Sinds vorige week volg ik de blog's van sommige collega's. Dit alles om mijn vak een beetje bij te houden.
Ik heb ook een paar algemene abonnementen in mijn reader staan. Dit zijn onderwerpen die niets met mijn werk te maken hebben, bv. tweetaligheid, Spaanse taal en literatuur en wereld cuisine.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet alle berichten in mijn reader lees. Gelukkig worden de berichten bewaard.

Ik ben zo tevreden over Google reader dat ik niet eens de behoefte heb gehad om bij Netvibes te gaan neuzen. Dat is natuurlijk niet erg want het gaat om je gewenste informatie binnen te krijgen, de methode is bijzaak.

vrijdag 22 januari 2010

Cute song

Esta canción es tierna y potente, me gusta mucho!

donderdag 21 januari 2010

1 t/m 3 En nu beginen

De ontdekkingsreis moet nu beginnen. Ik wil eerst met mijn blog spelen. Het is nog te kaal.
Ik ga er geen kerstboom van maken want dat past niet bij mij maar een beetje variatie in de inhoud zou niet verkeerd zijn.



Helaas, bij de profiel sta ik al still. ik kan geen foto van mijzelf (alleen) vinden en om nou alles over mij te gaan vertellen, nee. Hopelijk blijft het niet alleen bij mijn naam.
Anders laat ik dat mooi zitten en ga ik verder met het plaatsen van leuke gadgets.

dinsdag 12 januari 2010

Tweede kans

Hopelijk wordt Azul Profundo een echte blog. Ik heb in 2007 een poging gedaan om de dagelijks "vivencias" van mijn dochter Maxime in een blog te noteren, mijn project was helaas mislukt. Ik had een overvloed aan leuke verhalen maar veel te weinig tijd om alles digitaal bij te houden. De hele blog is dus alleen maar twee korte berichten geworden.

Ik hoop dat dit keer vanuit mijn werk, met de supervisie van een strenge coach en de steun van mijn collega's , ik verder kan komen dan 3 jaar geleden.